Newsletter

Stiri & Comunicate de presa

17 apr 2024, ora 14:18
Revista Ingineria Instalațiilor Nr. 1 / 2024, Anul XLVI   A apărut primul număr [...]
01 apr 2024, ora 13:37
Revizuirea Directivei privind performanța energetică a [...]
18 mar 2024, ora 12:53
  Declarație comună privind EPBD revizuită   Noi, organizațiile subsemnate, ne [...]
21 dec 2023, ora 15:07
Revista Ingineria Instalațiilor nr. 4 / 2023   Vă invităm să consultați acest [...]
05 sep 2023, ora 16:31
AIIR are un nou Director Executiv   Șef Lucrări Dr.ing. Răzvan [...]
06 iul 2023, ora 16:18
Revista Ingineria Instalațiilor nr. 2/2023   Pe măsură ce ne confruntăm cu [...]
13 apr 2023, ora 14:11
REVISTA INGINERIA INSTALAȚIILOR nr. 1 / 2023      A apărut numărul 1/2023 [...]
15 feb 2023, ora 12:19
Invitație - Atelier regional de lucru BUS4RoBOOST 2 martie 2023, Hotel Europeca, [...]
15 feb 2023, ora 11:42
Auditorul energetic va decide dacă o clădire este sau nu ecologică   Noile [...]
19 ian 2023, ora 13:47
Cursuri SRI, LEVEL(s) și ENERG+   Promoție SRI & [...]

Conferinte

Produse inovante

CN AIIR 2023

‹ Inapoi la CN AIIR 2023

Review Ediția 58, 12 -13 Octombrie 2023


Conferința Națională a

Asociației Inginerilor de Instalații din România

CN AIIR 2023 – Ediția 58

 

Orașul Brașov a fost pentru al treilea an la rând gazda celei mai importante conferințe naționale dedicată ingineriei instalațiilor, un eveniment care se adresează tuturor inginerilor de instalații din România și celor care activează în domeniul ingineriei construcțiilor civile.

 


Conferința Națională a Asociației Inginerilor de Instalații din România a ajuns la ediția cu numărul 58 și s-a desfășurat pe 12 și 13 octombrie 2023, în Aula Magna a Universității Transilvania din Brașov. Și de această dată peste 300 de specialiști s-au reunit sub umbrela AIIR pentru a contribui la promovarea comunității inginerilor de instalații și la dezvoltarea acestui domeniu care este supus celor mai diverse provocări determinate de schimbările climatice și de situația globală. Reducerea amprentei de carbon și extinderea utilizării surselor regenerabile de energie sunt ținte care pentru a fi atinse solicită la maximum implicarea inginerilor de instalații.

 

Tematicile generale ale conferinței: „Reducerea amprentei de carbon și sustenabilitatea mediului construit”, „Pregătirea profesională în domeniul ingineriei civile – specializarea instalații” și „Infrastructură critică pentru Smart City – Digitalizare și Inteligență Artificială”   s-au încadrat în contextul actual și au adus alături de inginerii de instalații, autorități locale, reprezentanți ai altor asociații profesionale, dar și companii care prin sprijinul financiar au contribuit la reușita celei de-a 58 ediții a Conferinței Naționale a AIIR.

 

               


Deschiderea conferinței a fost condusă de Ioan-Silviu Doboşi, Președinte AIIR, și de Cătălin Lungu, Prim vicepreședinte AIIR. Alocuțiuni de deschidere au susținut din partea filialelor AIIR președinții: Nicolae Iordan, Vasilică Ciocan, Ioan Așchilean și Cătălin Lungu, care a participat și în calitate de Președinte REHVA, dar și președinții de onoare Adrian Retezan (Timișoara) și Gheorghe Badea (Cluj-Napoca). De asemenea Ludmila Vîrlan, Președinte AIIRM, a fost prezentă ca de fiecare dată, reprezentând cu succes inginerii de instalații de peste Prut. Din partea universităților au transmis mesaje: Ioan Tuns, decanul Facultății de Construcții Brașov, gazdă a CN AIIR 2023, Radu Văcăreanu, Rectorul Universității Tehnice de Construcții Bucureşti, Florin Drăgan, Rectorul Universității Politehnica Timişoara, Florin Domința, Decan FII Cluj și Andrei Burlacu, Prodecan FCI Iași. Bill McQuade, Trezorerier ASHRAE și Bratislav Blagojevic, Președinte SMEITS au făcut parte din grupul de invitați străini care au participat la acest eveniment. Anca Manolescu, Președinte SIEAR, partener principal al AIIR la organizarea CN AIIR 2023 a reprezentat inginerii de instalații electrice și automatizări. Un oaspete de seamă a fost Florea Chiriac, Președinte de onoare AFCR, care s-a deplasat din Statele Unite pentru a-și arăta susținerea față de activitatea desfășurată de AIIR. MATRIX ROM a aniversat 30 de ani de activitate, iar Iancu Ilie (Director) a fost invitat să vorbească despre drumul parcurs care a dus la publicarea a peste 6000 de titluri din diferite domenii tehnice și științifice, dar și despre planurile de viitor. Viessmann a fost sponsorul principal al CN AIIR 2023, iar Olimpiu Achim (Director) a vorbit despre activitatea unuia dintre cei mai importanți furnizori de soluții inteligente de încălzire și energie.

 

               

 

Conferința Națională a Asociației Inginerilor de Instalații din România, CN AIIR 2023 – Ediția 58, s-a desfășurat pe parcursul a două zile și a fost împărțită în opt sesiuni. În paralel au avut loc și workshopuri în cadrul cărora companiile au avut posibilitatea să-și prezinte în detaliu activitatea și produsele și serviciile oferite, dar și Concursul Studențesc AIIR & REHVA.

 

               

 

Prima sesiune a fost moderată de Ilinca Năstase, UTCB, și Andrei Burlacu, TUIaşi, și a avut ca subiect reducerea amprentei de carbon și sustenabilitatea mediului construit. Cătălin Lungu, Președinte REHVA, a adus argumente pro și contra legate de decarbonarea clădirilor. Bill McQuade (Trezorerier ASHRAE) a prezentat poziția ASHRAE cu privire la această problemă stringentă, dar și activitățile Grupului Operativ pentru Decarbonarea Clădirilor. Eduardo Maldonado, Președinte ANI – Portugalia a analizat progresul și calea de urmat în urma demarării valului de renovare, iar Dacian Palladi, Consilier Viceprimar Oradea, a vorbit despre riscul de a pierde din vedere esențialul prinși în vâltoarea schimbărilor. Primul tablou a fost completat de prezentările sponsorilor. Corina Roșu, Viessmann – Platinum Sponsor, a venit cu soluții de digitalizare a instalațiilor de încălzire, iar Gigi Iordache, Teraplast – Gold Sponsor, a prezentat încălzirea prin pardoseală NeoTer ca o variantă pentru reducerea amprentei de carbon.


              


După pauza de prânz conferința a continuat cu Adunarea Generală a AIIR. Ordinea de zi a inclus raportul de activitate al Președintelui, oportunitatea şi totodată necesitatea ca AIIR să devină Asociație Profesională de Utilitate Publică, iar secțiunea „diverse” a cuprins lansarea campaniei de alegeri în filiale şi la nivel național, formarea de comisii de alegeri la nivelul filialelor şi al AIIR, modificarea statutului AIIR, formarea unui Consiliu al  Președinților AIIR, format din foști președinți ai AIIR și ai filialelor şi aderarea filialleor la AIIR, din punct de vedere al personalității jurdice.

 

               

 

În paralel a avut loc Workshopul susținut de Darcom Energy Solutions. Anca Manolescu, Președinte SIEAR, a fost moderator iar Cristian Ene și Cristian Pîrvu au prezentat Victron Energy cu invertor All-in-One – Energy Solar II. Darcom Energy Solutions a fost și sponsor al evenimentului.

 

A doua sesiune a zilei a avut ca tematică infrastructura pentru Smart City și a fost condusă de Adriana Tokar și Marius Balan. Din partea UTCB a fost prezentat Centrul Național de Competență și soluții pentru dezvoltarea orașelor inteligente și neutre din punct de vedere climatic, iar din partea UTCN a fost prezentat proiectul de eficiență energetică și reducere a emisiilor de CO2 cu ajutorul pompelor de căldură de temperatură înaltă la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Mihnea Alexandru Moisescu, Decan UPB, a vorbit despre tranziția de la medii inteligente la totul inteligent, iar Mihai Vieru, reprezentantul sponsorului Man and Machine a utilizat modelul digital BIM în analiza și optimizarea performanțelor energetice ale clădirilor.

 

În paralel cu ce-a de a doua sesiune a avut loc și Concursul Studențesc AIIR & REHVA, care a fost prezidat de Cătălin Lungu, iar membrii juriului au fost: Eduardo Maldonado, Daniel Isorca, Ciprian Bacoțiu, Andrei Burlacu și Alin Brezeanu. La concurs au fost înscrise 6 lucrări: Andrei Măgureanu (UTCN) – „5th Generation of District Heating and Cooling. Overview of Current Solutions and a Case Study for Cluj-Napoca, Gabriel Tamaș și Denis Simoniak (UTCN) – „Positive Energy District”, Alexandru Panait (UTCB) – „The Banana Ripening Plant with Low GWP Refrigerant and Heat Recovery for the Climate from Romania”, Iuliu Lazăr şi Andreea-Miruna Tokar (UPT) – „Photovoltaic Panels’ Downcycling Method That Pushes the Transition into a Circular Economy, Florin-Alexandru Lunga și Bogdan Toader (UPT) – „Sustenability of Nuclear Energy as a Source of the Future” și Lucian Rozorea și Eugen-Călin Popa (UniTBv) – „Trombe Wall. Experimental Study”. Câștigătorul concursului a fost Andrei Măgureanu (UTCN), urmat de Alexandru Panait (UTCB), care a obținut și premiul „Best Poster”, iar locul trei a revenit echipei brașovene.


               

 

Prima zi s-a încheiat cu o sesiune dedicată pregătirii profesionale în domeniul ingineriei civile – specializarea instalații în cadrul căreia au fost discutate proiecte ale diferitelor asociații profesionale ca exemple de bună practică. Sesiunea condusă de Ioan-Silviu Doboşi și Horia Petran (Urban Incerc) i-a avut ca invitați pe: Șerban Țigănaș, OAR, Decan Facultatea de Arhitectură Cluj-Napoca, Cristian Erbașu, Președinte FPSC, Laurențiu Plosceanu, Președinte ARACO, Anca Ginavar, MDLPA - Director Direcția Tehnică DGDRI, Andreea Uncorp, MDLPA, Iuliana Chilea, Director General ASRO, Radu Văcăreanu, Rector UTCB și Doru Popa, ARA - Director Apa Brașov. Unul dintre subiectele dezbătute a fost proiectul BUS4RoBOOST al cărui scop este de a elabora o strategie și o foaie de parcurs reînnoite pentru calificările în sectorul construcțiilor, adaptate cerințelor de eficiență energetică și digitalizare, care să susțină schimbarea paradigmei pentru atingerea țintelor asumate de România pentru 2030 și 2050 printr-un proces de renovare eficient și fiabil a fondului de clădiri, ca parte a obiectivelor naționale de dezvoltare durabilă. Acest deziderat este fezabil, mai ales pe baza lecțiilor învățate în etapele anterioare, prin asigurarea disponibilității forței de muncă calificate necesare, o problemă europeană critică în zilele noastre la nivel european.

 

 

După o zi lungă dar animată, seara s-a încheiat la Hotel ARO Palace cu o cină de gală. Colegi vechi și invitați noi s-au relaxat cu preparate delicioase și un pahar de vin. Florea Chiriac și Victor Cucu au primit Diplome de Membru de Onoare AIIR. Pe parcursul serii au fost premiați și câștigătorii Concursului Studențesc AIIR & REHVA. După câteva reprize de dans, organizatorii și invitații s-au retras pentru a se pregăti pentru partea a doua a CN AIIR 2023.

 

               


Ziua de 13 octombrie a debutat în forță cu a patra sesiune a conferinței, moderată de Mihnea Sandu şi Mugur Bălan şi a fost dedicată tot reducerii amprentei de carbon şi sustenabilității mediului construit. Andrés Sepulveda, ASHRAE Former DRC al Regiunii XIV Europa, a deschis seria prezentărilor cu o discuție despre procesul de punere în funcțiune continuă (CCx) pentru reducerea amprentei de carbon a clădirilor, iar universitățile TUIaşi şi UPT au prezentat lucrări despre optimizarea fluxului de aer în amfiteatrele universitare, respectiv despre importanța stocării energiei pentru un sistem energetic cu emisii reduse de dioxid de carbon. UTCB a supus atenției celor prezenți o analiză comparativă privind consumul de energie al diferitelor sisteme de refrigerare pentru aplicații în supermarketuri. Sponsorii au fost de asemenea prezenți în prima sesiune a zilei. Ecovent, Gold Sponsor, a prezentat impactul ventilației asupra calității aerului în școli, Daikin, Silver Sponsor, a adus răspunsuri la întrebarea: „De ce pompele de căldură Daikin?”, iar Aplind & Weber Engineering au venit cu soluții pentru reducerea amprentei de carbon.

 

               

 

După o binemeritată pauză de cafea a cincea sesiune, condusă de Emil Iakabos şi Răzvan Calotă, a continuat pe aceeași temă, dar a adus în prim plan folosirea hidrogenului. Cristian Călin, Delgaz Grid, a prezentat 20HyGrid – primul proiect de amestec de gaze naturale şi 23% vol. H2 în sistemele de alimentare din România, iar Ioan Iordache, ICMET Craiova, a propus hidrogenul ca sursă de energie a viitorului. UTCB a făcut o evaluare a eficienței de funcționare a unui cazan de condensare alimentat cu diferite cantități de hidrogen în amestec. Sponsorul Linde Gaz a  întreținut discuții libere cu participanții, iar Testo, Silver Sponsor, a arătat cum putem avea clădiri sustenabile cu ajutorul instrumentelor profesionale de măsurare.

 

A șasea sesiune de cominică a CN AIIR 2023 a fost condusă de Ioan Așchilean, Vasilică Ciocan şi Marius Balan şi a avut ca subiect pregătirea profesională în domeniul ingineriei civile – specializarea instalații. Sergiu Gherman, IGSU, a fost în prim plan cu prezentarea O.M.A.I. nr. 180/29.11.2022 şi cu modificări şi completări ale H.G.R. nr. 571/2016. UTCB a propus o dezbatere despre noul normativ P118 – starea actuală, previziuni şi implicații. Această sesiune a fost completată de Grundfos cu Mixit – o soluție completă pentru buclele de amestec în clădirile comerciale.  

 

Infrastructura critică pentru Smart City (Digitalizare şi Inteligență Artificială) a fost subiectul sesiunii cu numărul șapte şi i-a avut ca moderatori pe Anca Manolescu şi Mihai Husch. Gabriel Ispas, SIEAR, a vorbit despre protecția împotriva incendiilor de natură electrică prin monitorizarea descompunerii izolației şi impactul O.M.A.I. nr. 180/2022 asupra proiectanților de instalații electrice. Valentin Tonu a reprezentat AIIR Republica Moldova cu un concept de creștere a calității măsurării volumelor de gaze naturale folosind contoarele G1.6-G25 prin optimizarea verificării metrologice a acestora. Mihai Husch, UTCB, a vorbit despre iluminatul de siguranță, adaptarea la normele europene şi iluminatul adaptiv, iar Mihaela Gușă, Schneider Electric, a propus soluții la arcul electric în instalațiile de joasă tensiune. Sponsorul Honeywell şi-a prezentat noile tehnologii care reprezintă o (r)evoluție în securitatea la incendiu, iar Eaton, Gold Sponsor, a vorbit despre intersecția dintre digitalizare şi tranziția energetică.

 

               

 

În paralel cu această sesiune au avut loc două workshopuri. Primul, moderat de Silviana Brata şi Cristina Marincu, a reprezentat o dezbatere pe marginea softurilor Doset PEC şi ENERG+, în cadrul căreia utilizatorii şi creatorii au evidențiat utilitatea acestor programe de calculator ca instrumente EPB şi au identificat punctele unde mai trebuie aduse îmbunătățiri pentru obținerea unor produse ultra performante. Al doilea workshop a fost susținut de sponsorul Kan-Therm şi a adus în atenția celor prezenți sisteme inovative în siguranța executării instalațiilor.

 

                

 

Ultima parte a conferinței, condusă tot de Anca Manolescu şi Mihai Husch, a avut ca subiect principal iluminatul. Au fost discutate modificările legislative ale I7, temele actuale şi direcții viitoare în domeniu, iar Ioan Păuț a subliniat că telemanagementul iluminatului este un element de bază al orașelor inteligente. Sponsorul Lisscom a prezentat sisteme de eficientizare a energiei în clădirile publice. Cătălin Gălățanu a susținut în final o prezentare a CNRI, care este în opinia sa o Agora pentru dialogul științific.

 

Ultimele două workshopuri au fost rezervate de sponsorul Atrea, care a prezentat noua generație de recuperatoare de căldură pentru școli – Duplex Inter şi Inter H, şi de Saint Gobain, Sponsor Gold al Conferinței, producător al CLIMAVER®, care reprezintă soluții sustenabile pentru construcții NZEB.

 

              

 

La 18:45 a 58-a ediție a Conferinței Naționale a Asociației Inginerilor de Instalații din România a ajuns la final, iar cuvântul de închidere a aparținut Președintelui AIIR, Ioan-Silviu Doboşi, care a anunțat cu entuziasm că după trei ani în care Brașovul a fost o gazdă mai mult decât primitoare, anul viitor inginerii de instalații vor asculta chemarea tradiției şi se vor întoarce la Sinaia, pentru a cinsti efortul celor care au pus bazele acestei comunități importante din domeniul instalațiilor pentru construcții.

 

                    

 

AIIR mulțumește sponsorilor: Viessmann – Platinum Sponsor, Teraplast, Ecovent, Can&Power şi Eaton – Gold Sponsors, Saint Gobain, Testo, Aplind, Weber Engineering, Grundfos, Amteh International, Daikin, Aquaserv, Minstal şi Criomec – Silver Sponsors, exponzantilor, participanților la workshop şi celorlalți sponsori: Man and Machine, Isoline, Kan-Therm, Wirquin, EEBC, Robatherm, Pald, Stadtmeister, Linde, Atrea, Darcom Energy Solutions, Doset-PEC, Energ+, Lisscom şi Honeywell, care au sprijinit fără ezitare comunitatea inginerilor de instalații din România.


AIIR mulțumește încă o dată tuturor celor implicați în organizarea celei de a 58-a ediții a CN AIIR 2023, cu o mențiune specială pentru AIIR – Filiala Transilvania – Braşov, condusă de Președintele Nicolae Iordan şi pentru Universitatea Transilvania din Braşov, partenerilor instituționali şi partenerilor media care au contribuit la promovarea acestui eveniment.

 

Vă invităm să fiți alături de noi şi anul viitor pentru a duce tradiția mai departe la CN AIIR 2024 – The Homecoming!

 

Calendar Evenimente

Mai 2024
Du Lu Ma Mi Jo Vi Sa
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Parteneri

Sponsori

Publicatii